In & Out house

Full renovation of a house in Sant Pere de Ribes (Garraf)

Project type
renovations, new developments
Location
Sant Pere de Ribes, Barcelona
Square meters
183 m²

The project consists of the renovation of a two-storey house located in Sant Pere de Ribes, with the main rooms facing south and towards the garden, the secondary bedrooms facing north and towards the street, and the bathrooms and kitchens located in the area in between.

The proposal largely preserves the original layout of the house, but a series of modifications have been applied, especially with regard to the connection between the kitchen and the dining room. It also improves the relationship of the various main rooms in the house with the exterior space.

Due to budget restrictions imposed by the customers, it was decided to concentrate efforts and make radical changes to the back of the house. A new concrete volume has been inserted that will act as a link between the exterior and interior spaces, the lines of vision have been multiplied, and a natural connection has been created in a simple and open way between the interior and exterior. 

As such, the original appearance of the main façade and the front garden has been maintained, in keeping with the adjoining houses, whilst most of the work is concentrated on the rear façade - a new space has been created that is totally different from the original, a space that penetrates the interior and impregnates each room with the property's Mediterranean essence. 

The new exterior space penetrates the interior

A concrete platform emerges from the interior of the house and demarcates the exterior space. The platform rises above the original site, but connects to it without entering into any conflict; the outdoor swimming pool also establishes a finite limit.

As a result of the new design strategy, a natural cross ventilation has also been achieved, which makes it possible to make the most of the house’s location and its proximity to the sea. The house has been given greater thermal comfort and residents are given the chance to enjoy the benefits of the Mediterranean climate that surrounds us for a longer period of time. 

Project documentation
architecture studio S1GLA
collaborators Alejandro Caballero
photography Marek Jarosz

Contact us

Call us at 933 284 520

Related projects

x