2 = 1

Full renovation of an attic on Calle París (Eixample)

Project type
renovations, interior design
Location
Eixample, Barcelona
Square meters
178 m²

The project consists of connecting two dwellings located on the old left side of the Barcelona Eixample in an early-twentieth century property with the original floor plan of a traditional structure typical of the majestic properties of the time. 

In order to adapt the home to the needs of the new tenants (home and professional office), we have put the living space on the upper floor and the medical surgery on the lower floor. The separate entrances from the courtyard staircase have been maintained, but the two floors are joined by a newly built interior staircase.

Due to budget restrictions imposed by the customers, it was decided to concentrate efforts and make radical changes to the back of the house. A new concrete volume has been inserted that will act as a link between the exterior and interior spaces, the lines of vision have been multiplied, and a natural connection has been created in a simple and open way between the interior and exterior. 

As such, the original appearance of the main façade and the front garden has been maintained, in keeping with the adjoining houses, whilst most of the work is concentrated on the rear façade - a new space has been created that is totally different from the original, a space that penetrates the interior and impregnates each room with the property's Mediterranean essence.

From two flats to a duplex penthouse with a terrace

A concrete platform emerges from the interior of the house and demarcates the exterior space. The platform rises above the original site, but connects to it without entering into any conflict; the outdoor swimming pool also establishes a finite limit.

As a result of the new design strategy, a natural cross ventilation has also been achieved, which makes it possible to make the most of the house’s location and its proximity to the sea. The house has been given greater thermal comfort and residents are given the chance to enjoy the benefits of the Mediterranean climate that surrounds us for a longer period of time. 

Project documentation
architecture studio S1GLA
photography Marek Jarosz

Contact us

Call us at 933 284 520

Related projects

x