París

Full renovation of a flat on Calle París (Eixample, Barcelona)

Project type
renovations, interior design
Location
Eixample, Barcelona
Square meters
92 m²

The project consists of the horizontal division of a dwelling located on the old left side of the Barcelona Eixample in an early twentieth-century property with the original floor plan of a traditional structure typical of the majestic properties of the time.

In order to adapt the house to the needs of the new tenants, we placed the day area in the south façade of the building and designed a unique, bright space that contains the living area, the dining room and a study. The other rooms (bedrooms and bathrooms) branch off from the central hallway, the original windows and partitions having been maintained as far as possible and, taking into account the budgetary restrictions of the customers, we have concentrated on improving the layout of the space and the relationship between the different rooms in the new home.

Strips of the original brick wall have been recovered (at least one per room), existing arches and wooden furniture have been stripped and natural wood elements have been introduced in all the rooms in the flat: handles, visible counterframes on the doors, newly created windows, cupboards and kitchen worktop, bookshelves, etc. 

As far as lighting is concerned, a PVC lamp is used as the central focus, at a very economic price, with different arrangements depending on the room and function. Personalised and individualised lighting for each space and user is thus achieved, at vastly reduced expense.

The essence of a traditional Eixample flat has been recovered

Thanks to this work, the essence of a traditional Eixample flat has been recovered (outward appearance, hallway, living room with a transitional gallery space), adapting it to the needs of a young and dynamic family (kitchen-dining room-study are concentrated in a single space, suite with bathroom included, bath in children's bathroom).

The result of the renovation is a flat that, despite its small size, generates a feeling of spaciousness due to the optimisation of the functional plan, the uniform choice of natural materials and the treatment of the different connecting elements between rooms, such as newly created doors built into the architectural space and specific lighting elements for each area. 

Project documentation
architecture studio SIGLA
photography Marek Jarosz

Contact us

Call us at 933 284 520

Related projects

x